Wooverheid

De zoekmachine groep van het Informatica Instituut aan de Universiteit van Amsterdam is bezig met het bouwen van een Woogle, een zoekmachine speciaal voor Wob en Woo dossiers. Het ophalen van die dossiers bij gemeentes, provincies en ministeries gaat goed. Bij de meeste staan ze keurig in een lijstje op hun website. Het verwerken en invoeren van de Woo-besluiten en de vrijgegeven documenten is echter zeer lastig, voornamelijk omdat de meeste dossiers uitgeprint, aan elkaar geplakt en ingescand lijken te zijn. Vanuit de universiteit zijn ze  enorm veel tijd en moeite kwijt om met moderne AI technieken de oorspronkelijke informatie weer boven water te krijgen, en foutloos is dit nooit.

Vandaar het plan om dit probleem bij de bron aan te pakken, en gemeentes met goede software te helpen hun Woo dossiers zoals voorgeschreven in de Woo, machine leesbaar met alle relevante metadata, te publiceren.

De UvA ontwikkelt deze herfst (2022) een eenvoudig gratis open source software pakket waarmee Woo-juristen hun dossiers makkelijk kunnen invoeren en archiveren, waarna het automatisch op de eigen gemeente site gepubliceerd wordt en het dossier desgewenst automatisch naar PLOOI/open.overheid.nl wordt gestuurd. Daarnaast heeft elke gemeente daarmee dan ook een eigen “Woogle”, alleen voor intern gebruik door de Woo-juristen. Handig, want het blijkt dat veel Woo-verzoeken overlappen. 

De UvA zoekt gemeentes die mee willen doen, en de software willen uitproberen, en mee willen denken en praten over de functionaliteit. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken werk je in de proeftijd op een virtuele machine, los van de eigen gemeentelijke software systemen, beveiligd, en apart voor iedere deelnemende gemeente. Mocht je interesse hebben, stuur dan een mail aan: maartenmarx@uva.nl

Blog at WordPress.com.